Proost op de fusie!

HeViering_Fusie_1sept2015t Xplor-bestuur hief afgelopen week het glas op de fusie met Document@Work die nu officieel een feit is! Alle formaliteiten zijn afgerond en nu kunnen we de volledige aandacht richten op de activiteiten in het tweede deel van het jaar. Zo zijn we op donderdagmiddag 8 oktober te gast bij Solipsis in Zaltbommel  (uitnodiging volgt spoedig) en vindt onze Eindejaarsbijeenkomst (alléén toegankelijk voor leden) plaats op donderdag 17 december in het Postillon Hotel te Bunnik.

In de dynamische documentwereld zal bij Xplor Nederland de focus meer en meer op klantcommunicatie komen te liggen. De ‘Customer Journey’ en ‘Customer Experience’ zijn termen die we steeds vaker horen bij bedrijven die de transformatie naar een klantgerichte organisatie maken

Xplor blijft echter kennis uitdragen en partijen bij elkaar brengen, want uiteindelijk draait het om interactie tussen mensen en het overbrengen van ervaring.

Fusie met document@work – wat vinden jullie ervan?

EyeCatcherDe bestuursleden van beide verenigingen hebben een voorstel uitgewerkt om de activiteiten van document@work voort te zetten binnen Xplor Nederland.
Het bestuur van Xplor Nederland ziet de geplande fusie met document@work als dé kans om een nog sterker kennisplatform te ontwikkelen: een platform dat recht doet aan de veranderende omgeving van de leden van beide verenigingen.

Maar veel belangrijker is wat jullie ervan vinden!

Kom naar de Bijzondere Algemene Ledenvergadering(ALV) op 16 december (zie uitnodiging) en praat mee!

Of gebruik het formulier onderaan de blog en laat wat van je horen!

 

“Digitale transitie biedt carrièrekansen voor de documentprofessional”

Het bestuur van Xplor Nederland heeft voor onze activiteiten de volgende richting uitgestippeld: hoe kunnen we de documentprofessional helpen om de digitale transformatie van klantcommunicatie als carrièremogelijkheid te zien?

In dit najaar zijn er twee events die op deze vraag inspelen:

De Heliview-presentatie zal twee nieuwe aspecten introduceren: de business value van klantcommunicatie en hoe het concept van Disruptive Innovation toegepast kan worden op het domein klantcommunicatie. Denk hierbij aan het spanningsveld tussen de diensten die de documentmanager aanbiedt en de verwachtingen van zijn (interne) opdrachtgevers – de Nieuwe Stakeholders.

Ik hoop jullie op de events te kunnen spreken; ben heel benieuwd naar jullie reacties.

header-ccm2014

Locatie najaarsbijeenkomst bekend

Met veel plezier melden we dat de Xplor Najaarsbijeenkomst (zie aankondiging/programma hier), met het thema “Veranderen, hoe doe je dat” definitief zal plaatsvinden bij het postsorteercentrum van PostNL in Den Haag (Loire 1). In het programma zal er ook ruimte voor een korte rondleiding zijn. Ondanks dat er op dat tijdstip nog geen productie draait, kan er voldoende verteld worden over de productielocatie en machines en wat er in de avonduren allemaal plaatsvindt. Toch indrukwekkend om al die grote machines te zien!
De locatie biedt voldoende parkeergelegenheid.

Aanmelden kan via mail naar adriana@xplor.nl.

Graag tot de 9e oktober!

Branding en brandmanagement tijdens 2e EDP Kennissessie

DSCF6728

Het is pas een maand geleden, maar het lijkt langer omdat ik tussentijds van twee heerlijke korte vakanties heb genoten. Toch wil ik nog even terugkomen op de tweede EDP Kennissessie die bij VGZ in Eindhoven plaatsvond.
Tijdens deze sessie gaf Joost Rutte van Vesper een presentatie over branding en brandmanagement en de relatie tussen branding en document management.

Er was veel herkenbaarheid bij de deelnemers en een geanimeerde discussie vond plaats. Precies zoals we bedoeld hadden en geheel volgens het idee om de EDP Kennissessies interactiever te laten zijn.
Eén citaat die bij mij is blijven hangen van de bedenker van de Golden Cyrcle van Phillips (zie foto hieronder) is, “Het verdienen van geld is het resultaat van wat je doet – niet een doelstelling op zich.”

Enfin, wederom naar ons idee een geslaagde bijeenkomst. De volgende, tevens laatste, EDP-Kennissessie vindt plaats op donderdag 4 september bij het Datacenter van HP in Roosendaal en staat in het teken van BIG DATA. De bijeenkomst kent een maximum aantal mensen, dus tijdig aanmelden is een must!
Geniet nog van de rest van deze zonnige zomer!

 

Joost Rutte - Vesper

Joost Rutte – Vesper

Veel interactie en discussie

Veel interactie en discussie

 

EDP-Kennissessie ‘nieuwe stijl’ een feit

De eerste EDP-Kennissessie ‘nieuwe stijl’ is goed ontvangen!

Voor dit jaar is het thema ‘innovatie’. En we hebben besloten de EDP-Kennissessies anders aan te pakken. Niet passief achterover leunen en het verhaal van de presentator tot je nemen, maar je laten boeien en verbazen door innovaties die mogelijk onze communicatie-wereld raken: verrassende communicatieoplossingen, nieuwe technologie, bijzondere vindingen. De focus ligt op interactieve en creatieve sessies, waarbij de deelnemers geprikkeld worden en tot nadenken worden aangespoord.

Welnu, dat lukte de spreker van de eerste EDP-Kennissessie op 27 mei jl., Philippe Van Nieuwenborgh van MaiosÓros, uitstekend!

DSCF6687

DSCF6678 DSCF6683 DSCF6688De sessie was dermate interactief, dat er slechts tijd voor de helft van zijn presentatie was.

Met dank aan Aia Software in Nijmegen voor de gastvrijheid en uitstekende verzorging van de innerlijke mens.

De volgende EDP Kennissessie vindt plaats op donderdag 26 juni bij VGZ in Eindhoven. De spreker en het onderwerp worden zo spoedig mogelijk bekendgemaakt.

nb: De EDP Kennissessies zijn exclusief toegankelijk voor EDP’s, EDA’s en kandidaat-EDP’s.

 

Voor-De-Zomerbijeenkomst – datum en logo

Interest-Advocate-FunnelZoals tijdens de voorjaarsbijeenkomst op 1 april reeds aangekondigd, gaan we nog voor de zomer een bijeenkomst organiseren over de actuele ontwikkelingen op het gebied van Marketing Automation. En waarom dit belangrijk is voor de documentprofessional.

Als je erbij wilt zijn (en dat wil jij!!!), kijk dan snel naar deze pagina voor de uitnodiging en meld je alvast aan.

 

Zijn er Nederlanders die naar ‘Xploration 14’ gaan?

Van 25-27 maart vindt Xploration 14 in Orlando (FL) plaats. Zijn er nog Nederlandse/Vlaamse Xplorers die daar naar toe gaan?

Tijdens dit evenement ontvangen geregistreerde deelnemers de publicatie “Electronic Document Body of Knowledge” (EDBOK).
Eén van onze leden (bij mij bekend) vraagt zich af of er een mogelijkheid is dat een Xploration 14-ganger dit document voor de Nederlandse groep beschikbaar wil stellen.

Mail mij dan even, dan breng ik je in contact met het bewuste Xplor-lid. Dank alvast!

 

 

Wil jij eind 2014 ook ‘EDP’ achter je naam kunnen zetten?

Weet je eigenlijk wel wat ‘EDP’ betekent?

EDP staat voor Electronic Document Professional. Het EDP-certificaat is geen diploma, maar bewijs van een royaal spectrum aan vakkennis  in zowel de diepte als de breedte. Het certificaat is niet voor iedereen weggelegd. Om EDP te worden moet je in ieder geval voldoende vooropleiding hebben genoten en is een relevante werkervaring van tenminste vijf jaar een vereiste.
Op dit moment telt Nederland (incl. Vlaanderen) 53 actuele Electronic Document Professionals.

Ben je nieuwsgierig of EDP voor jou haalbaar is? Lees de EDP Factsheet op de website. Ben je dan nog meer geprikkeld, meld je dan (vrijblijvend) aan voor de EDP Informatiebijeenkomst die op 1 april (géén grapje!) wordt georganiseerd. Dit kan bij .  Uiteraard kun je voor evt. vragen ook bij mij terecht.

Wil je zien wie je zijn voorgegaan en al over het certificaat beschikken? Kijk hier.

Is EDP (nog) te hoog gegrepen?
Dan kun je vast beginnen met het EDA-certificaat: Electronic Document Associate, het opstapje naar EDP.

 

Wie geeft er kleur aan de klantcommunicatie?

Color_VisualDLC2013 is achter de rug en we zijn al weer bezig met de eindejaarsbijeenkomst op 11-12-’13.
Tijdens het DLC-congres werd duidelijk dat de klantcommunicatie van de toekomst verandert. “Van de toekomst” zeg ik, maar wat blijkt is dat die vandaag de dag al verandert. Iedereen is druk doende om zich hier op te organiseren, echter de één bevindt zich in een andere fase van deze verandering dan de ander. Welke kanalen worden ingezet? Welke devices worden ingezet? Welke informatiebehoefte moet worden bediend? Spreken wij dan nog van een document of van content, zoals Bart Voortman van Achmea zich openlijk afvroeg. Wie kan deze vragen beantwoorden binnen een organisatie? Een ding is zeker, de historische keuzes van klantcommunicatie veranderen drastisch. Wie geeft er kleur aan deze vraag: de traditionele processen, de betrokken marketeers of de eindklant/ontvanger?

Kleur … kleurtoepassing over verschillende kanalen heen. Wie zorgt voor de controle en borging? Hoe creëer je maximale waarde in de verschillende uitingen?
Tijdens de Xplor Nederland Eindejaarsbijeenkomst, op 11-12-’13 bij Ricoh Nederland in Den Bosch, zullen wij deze vragen vanuit verschillende kanten belichten, uiteraard door sprekers die hier dagelijks mee bezig zijn.

Graag tot dan!

Primeur op DLC2013 – twee roundtable-sessies

DLC RoundtableOp DLC 2013 op 12 november gaan we weer iets nieuws testen. We gaan voor het eerst twee roundtable sessies organiseren. De sessies vinden plaats in de eerste ronde parallelsessies en het aantal plaatsen is beperkt. Dus, wees er snel bij en kijk op de website van DLC2013 welke sprekers meedoen en of het onderwerp interessant voor je is. In de spelregels is uitgelegd wat je moet doen om erbij te zijn.

En laat ons via een korte reactie hieronder weten hoe je over deze nieuwe DLC-feature denkt.

Derde EDP Mentor/Kennissessie achter de rug

Met de derde, tevens laatste, EDP Mentor/Kennissessie is de 2013 EDP Cyclus bijna tot een einde gekomen. Afgelopen dinsdag was de laatste mogelijkheid voor de EDP kandidaten om 1-op-1 overleg met hun resp. mentoren te hebben. Nu breekt de laatste fase van de cyclus aan, namelijk het geven van een presentatie (i.v.m. de groepsgrootte gepland voor 24 september en 1 oktober), en twee weken later (14 oktober) moeten alle portfolios ter evaluatie worden ingeleverd. Spannende tijden dus!

EDP-bijeenkomst-11-09-2013-03  EDP-bijeenkomst-11-09-2013-04

Na het mentorgedeelte gaf Hans Dickerscheid de toehoorders (inmiddels waren reeds EDP gecertificeerden ook aangeschoven) een boeiend verhaal over het outsourcingsproces bij de Nationale Nederlanden.

EDP-bijeenkomst-11-09-2013-02  EDP-bijeenkomst-11-09-20013-01

Dank Hans, voor de geweldige presentatie. En dank aan de ANWB voor het ‘hosten’ van deze bijeenkomst en de heerlijke broodjes!

Preview van de nieuwe website

Met dank aan Het Nieuwe Werken konden we op het strand door blijven bouwen aan de nieuwe website! Eind augustus gaan we ‘live’. Wil je alvast een kijkje nemen? Klik dan op de afbeelding hiernaast.

Opmerkingen heel graag sturen naar .

Halverwege de EDP-Cyclus

EDP Kennissessie Juni 2013

Ik was er helaas zelf niet bij wat ik enorm jammer vond, want ik heb begrepen dat de EDP Kennissessie die donderdag 20 juni jl. bij AddComm in Amersfoort plaatsvond, zeer interessant was!

Zoals gebruikelijk vonden eerst de resp. mentorsessies plaats en na de rondleiding door het bedrijf (AddComm heeft haar vestiging sinds mei 2011 in Amersfoort) en de verzorging van de inwendige mens, gaf Jeffrey Saueressig van LaSer Nederland (zie foto) een presentatie

Jeffrey Saueressig - LaSer Nederland

LaSer is in Nederland de grootste verstrekker van consumentenkredieten voor de winkelvloer. Wekelijks krijgt kredietverstrekker LaSer Nederland duizenden aanvragen voor consumentenkredieten vanaf de winkelvloer.

De winkelier en de consument willen direct antwoord. In de sessie werd onder andere verteld hoe LaSer dankzij slimme koppelingen en de inzet van multichannel communicatie zo’n aanvraag binnen 10 minuten weet te beoordelen en hoe het contract direct uit de printer of de fax van de winkel rolt.

Op 11 september a.s. vindt de derde EDP Kennissessie plaats bij, zoals recentelijk is bekend geworden, de ANBW in Den Haag. Alle EDP’s zullen tijdig een uitnodiging en agenda ontvangen.

Vanaf deze plek wens ik een ieder vast een prettige, warme en zonnige zomer toe!

PS Net zoals vorig jaar, vindt ook dit jaar tijdens het evenement DocumentLifeCycle op 12 november a.s. een EDP Ontbijtsessie plaats. Houd hier dus vast rekening mee in de agenda.

Contentcommissie weer leven ingeblazen

Xplor Nederland ContentcommissieVanuit het bestuur hebben we de content voor de bijeenkomsten van het afgelopen jaar uit ons eigen netwerk bijeen kunnen brengen. Maar nu moeten we hulp zoeken en daar komt het goed uit dat Xplor Nederland ooit een Contentcommissie had met professionals uit het vak die over een heel breed netwerk beschikken. Dus, die gaan we weer erbij betrekken om content en sprekers aan te dragen die in de lijn liggen van onze strategie:
Documentmanagers helpen om de overstap te maken van papier naar de digitale wereld; bijvoorveeld door ze voor te bereiden om met de Nieuwe Stakeholders over bedrijfsdoelstellingen te praten i.p.v. technologie.

En ook daar hoort weer een logotje bij – zie boven.
Meer informatie over de Contentcommissie via: http://www.xplor.nl/index.php?id=2&command=bekijk&config=newsflash&rec=91

Het architectenoverleg komt voor elkaar – eindelijk!

Architectenoverleg logoHet idee spookt al lang in de hoofden van een aantal mensen bij Document Dialog. Maar nu hebben we de juiste sponsor, de juiste setting en het juiste moment te pakken. De ongelooflijk snelle acceptatie van digitaal werken en digitaal communiceren heeft als gevolg dat alle grote organisaties hun documentinfrastructuur moeten herzien, uitbreiden en open stellen voor de veranderingen. Allemaal opnieuw het wiel uitvinden? Wij dachten dat dit beter kan en hebben vanuit Xplor de wekgroep ‘Architectenoverleg’ in het leven geroepen. De aankondiging op de voorjaarsbijeenkomst had al veel positieve reacties gehad. De uitnodigingen voor de kick-off zijn nu de deur uit en de aanmeldingen stromen binnen.

En daar hoort natuurlijk een logotje bij – zie boven.

Meer informatie over motivatie, doelstelling een opzet zie : http://www.xplor.nl/index.php?id=2&command=bekijk&config=newsflash&rec=90

Stormachtige start 2013 EDP-Cyclus

Kandidaten en mentoren EDP-Cyclus 2013 - klik voor grote weergave.

Kandidaten en mentoren van de EDP-Cyclus 2013

De 2013 EDP-Cyclus is met een ‘big bang’ van start gegaan met maar liefst 18 kandidaten! De opkomst afgelopen donderdag tijdens de kick-off bijeenkomst is ronduit overweldigend te noemen. De 18 kandidaten zijn verdeeld over zes mentor-koppels, die hen tijdens het traject gaan begeleiden. Iedere kandidaat moet, tussen nu en begin oktober, een portfolio van drie cases samenstellen waarin hun kennis en kunde, in zowel de breedte als de diepte, duidelijk geëtaleerd wordt. We wensen alle kandidaten veel succes!

Van het bestuur

Maandlijks werkt het bestuur aan de vernieuwing van Xplor. Gisteren zijn er weer een aantal stappen gezet. Xplor wil op een andere manier samenwerken met haar sponsoren. Het bestuur wil klanten van sponsoren de kans bieden te delen in de kennis Xplor leden. Door een interactie met bestaande maar ook nieuwe leden ontstaat er meer waarde voor de sponsor. Edward werkt dit idee uit met een aantal potentiële sposoren.

Xplor wil met werkgroepen verder kennis gaan ontwikkelen voor de branche. Een eerste initiatief van Roberto gaat vorm krijgen. De werkgroep Architectenoverleg voor ECM en EOMS. Het plan wordt uitgewerkt.

Logo voor Voorjaarsbijeenkomst

Stakeholders aan het woordVanuit het bestuur hebben we een vast jaarplan opgesteld voor onze bijeenkomsten. Volgens dit plan gaat de voorjaarsbijeenkomst over de strategische waarde van klantcommunicatie. Het gaat vooral om de WAT-vraag: Wat wil je bereiken? Welke bijdrage levert klantcommunicatie aan het behalen van de bedrijfsdoelstelling(en)? Adriana kwam met het idee om een vast logo te gebruiken voor de uitnodigingen en de communicatie rond om het event. Maar eentje van het Internet jatten, daar doen wij documentspecialisten niet aan 😉 Dus, dan maar zelf aan de slag — en met gepaste trots presenteren we: het nieuwe voorjaarslogo!

Voorbereidingen EDP-cyclus 2013

edp_logoNa de succesvolle cyclus van vorig jaar, met maar liefst acht (8) nieuwe EDP’s, wordt ook dit jaar weer aangevangen met een EDP-cyclus. Achter de schermen is en wordt er door het EDP-team hard gewerkt aan de kwaliteit en aan de programmering op basis van beleidslijnen vanuit Amerika. Wil je dit jaar ook aan de EDP certificering beginnen? Of wil je weten wat het inhoudt en wat het voor jou persoonlijk kan betekenen? Laat het ons weten. Of kom naar de informatiebijeenkomst op 2 april. Meer informatie hierover spoedig. Meld je alvast aan via